A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад "Чуднівський ліцей" Чуднівської міської ради Житомирської області

16 листопада Міжнародний день толерантності

Дата: 19.11.2021 14:59
Кількість переглядів: 153

16 листопада у ліцеї відбулись заходи до Міжнародного дня толерантності.

Учні переглядали та обговорювали різні відео, презентації, проходили «Тест людяності»,  виконували вправу асоціативний ряд «Толерантність», «5 добрих слів», грали у вікторину, у гру «Я люблю тебе за те, що…», малювали квітку толерантності, писали твори та слухали притчі.

«Всі ми різні - всі ми рівні!» - цей вислів означає, що всі ми відрізняємося за національністю, за релігією, за рівнем доходів, захопленнями, зовнішністю, характером, політичними поглядами, уподобаннями в їжі тощо. Кожна людина унікальна і особлива. Але об'єднує нас причетність до єдиного населення Землі, людей які мають право відрізнятись один від одного. Тому толерантність є необхідною рисою цивілізованого суспільства, яка допомагає різним людям мирно співіснувати.

Резолюцією 5.61 Генеральної конференції ЮНЕСКО від 16 листопада 1995 року затверджено Декларацію принципів толерантності. Цією декларацією дається визначення поняття «толерантність», а також вона проголошує 16 листопада Міжнародним днем, присвяченим толерантності, який відзначається щорічно.

1.1.Терпимість означає повагу, прийняття і правильне розуміння багатого різноманіття культур нашого світу, наших форм самовираження і способів проявів людської індивідуальності. Їй сприяють знання, відкритість, спілкування та свобода думки, совісті і переконань. Терпимість — це гармонія в різноманітті. Це не тільки моральний обов'язок, а й політична та правова потреба. Терпимість — це чеснота, яка робить можливим досягнення миру і сприяє заміні культури війни культурою світу.

1.2. Терпимість — це не поступка, поблажливість чи потурання. Терпимість — це перш за все активне ставлення, що формується на основі визнання універсальних прав і основних свобод людини. Ні в якому разі терпимість не може служити виправданням зазіхань на ці основні цінності, терпимість повинні проявляти окремі люди, групи і держави.

1.3. Терпимість — це обов'язок сприяти утвердженню прав людини, плюралізму (в тому числі культурного плюралізму), демократії, верховенства права. Терпимість — це поняття, що означає відмову від догматизму, від абсолютизації істини і затверджує норми, встановлені в міжнародних правових актах в області прав людини.

1.4. Прояв терпимості, що співзвучне повазі прав людини, не означає терпимого ставлення до соціальної несправедливості, відмови від своїх або поступки чужим переконанням. Це означає, що кожен є вільним дотримуватися своїх переконань і визнає таке ж право за іншими. Це означає визнання того, що люди за своєю природою розрізняються за зовнішнім виглядом, становищем, мовою, поведінкою і цінностям і мають право жити в мирі та зберігати свою індивідуальність. Це також означає, що погляди однієї особи не можуть бути нав'язані іншим.[4]

— Декларація принципів толерантності ЮНЕСКО; Декларація, Міжнародний документ від 16.11.1995

 

 

В публікації використана інформація з Вікіпедії

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора