A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад "Чуднівський ліцей" Чуднівської міської ради Житомирської області

Григорій Сковорода – невтомний шукач свободи і щастя

Дата: 03.12.2022 16:37
Кількість переглядів: 44

Григорій Сковорода – невтомний шукач свободи і щастя

 

3 грудня Україна відзначила 300 років від дня народження великого сина українського народу, мислителя, філософа, письменника, педагога Григорія Савовича Сковороди. Він і через три сотні літ залишається нашим сучасником, чиї мудрі поради допомагають і ще будуть допомагати нашому народу.

 Прилучитися до його мудрості, світлого поетичного слова справа честі і для наших ліцеїстів. З нагоди цієї пам′ятної дати у бібліотеці ліцею  було оформлено книжкову виставку «Світ ловив мене, та не впіймав». На якій представлені твори великого  мислителя, а також книги про його життя і творчість.

Учні ліцею мають щасливу нагоду пройтися стежками його життя, перечитати сторінки його творів. Двадцять п’ять років мандрував дорогами України незвичайний подорожній, проповідуючи серед народу свої фідософські та соціальні погляди. У своїх філософських працях він обстоював ідею рівності між людьми, права кожного, незалежно від соціального становища на щастя і волю, вважаючи волю найвищим досягненням людини. Шлях до ідеального суспільства він бачив у вихованні нової людини через самопізнання, доступне їй завдяки розуму і внутрішньому чуттю.

Він вмів насолоджуватися кожною миттю життя. У своїх творах саме цього і вчить кожного з нас: «Шукаємо щастя по сторонах, по віках, по станах. А воно скрізь і завжди з нами, як риба у воді, так ми в ньому. Не шукай його ніде, коли не знайдеш скрізь. Воно преподібне до сонячного сіяння: відкрий тільки вхід йому в душу свою».

 Велич Григорія Савовича Сковороди полягає в тому, що такі, як він, допомагали народу лишатися нацією з великою культурою та історією. Він дав нам урок рідкісного, незвичайного життя. Урок того, як можна бути вільним серед неволі і святим серед пекла.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора