A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад "Чуднівський ліцей" Чуднівської міської ради Житомирської області

Робота методичної комісії у 2022-2023 н.р.

Дата: 20.09.2022 10:49
Кількість переглядів: 66

ВСТУП

Основним завданням учителя на нинішньому етапі розвитку нашого суспільства є  вміння мотивувати учня: до розвитку, до знання предмета, до пізнання світу. Це можна зробити лише тоді, коли любиш свою працю, коли ти відповідальний і відкритий до світу. Без мотивації не буде результату, а він має бути — тому що вже зараз можна сказати, що інформаційні технології не замінить вчителя.

Проте, безумовно, роль вчителя змінюється. Якщо раніше він був єдиним джерелом інформації, то зараз має організувати навчальний процес так, щоб діти самі пізнавали світ. Він, як і раніше, залишається лідером освітнього процесу, але стає невидимим організатором. Учитель має зробити все так, щоб учні самі дійшли висновків — саме тоді вони запам’ятовують суть.

Мета початкової школи – формування людини, яка хоче і вміє самостійно вчитися, сприймати інформацію, працювати з нею, сортувати її, осмислювати, творити. Щоб учень став рівноправним учасником процесу освіти, необхідно озброїти його техніками та прийомами, спрямованими на розвиток пам’яті, уваги та образного мислення, сформувати навички дослідницької поведінки. Лише за такого розвитку кожна дитина відповідно зі своїми особистими властивостями та здібностями знайде себе і самореалізується. Як розвинути індивідуальні можливості кожної дитини й зберегти її психічне й фізичне здоров’я – ось проблема, над якою завжди замислювались і працювали педагоги. Тому метою роботи нашого педагогічного колективу є створення умов для розкриття інтелектуального та творчого потенціалу дитини.

     Діяльність шкільної методичної комісії вчителів початкових класів та вихователів груп подовженого  у 2021/2022 навчальному  році  здійснювалась згідно з вимогами основних нормативних документів. Педагогічні працівники працювали над проблемною темою: «Сучасні інноваційні технології в освітньому процесі Нової української школи».

Згідно з планом роботи методичної комісії вчителів початкових класів  та вихователів груп подовженого дня протягом навчального року було проведено 5 засідань. Зазвичай на першому засіданні в серпні місяці розглядаються та опрацьовуються методичні рекомендації щодо особливостей навчально-виховного процесу у початкових класах, особливості оцінювання учнів 4 класів, як проводити «коригувальне навчання» на початку року, правильність заповнення класного журналу. На другому засідання у жовтні місяці докладно розглядали «Методичні рекомендації щодо оцінювання результатів навчання учнів 1-4 класів закладів загальної середньої освіти», провели практичне заняття «Інструменти зворотного зв’язку під час дистанційного навчання», методичний лекторій «Форми і методи подання освітнього матеріалу в умовах дистанційного навчання», розглянули електронні освітні ресурси Нової української школи, а також розглянули методичні рекомендації, щодо дотримання режиму дня у групах подовженого дня.

Належну увагу педагоги приділяли науково-методичному, інформаційному забезпеченню навчально-виховного процесу, новим освітнім технологіям, вдосконаленню змісту виховання, вивченню комплексних інноваційних підходів до організації життєдіяльності сучасної початкової школи. Для підвищення рівня ефективності сучасного уроку вчителі широко впроваджують у практику своєї роботи елементи педагогічного досвіду своїх шкільних колег, використовують інтерактивні технології навчання для формування компетентностей як інтегрованого результату навчальної діяльності.

Тому на третьому засіданні організували панораму роздумів «Інноваційні технології: доцільність та практичне застосування у освітній діяльності». Розглянули «Кейс-технологію в освітньому просторі», а також освітню технологію «воркшоп». Не залишилось поза увагою питання організації освітнього процесу в інклюзивному середовищі.

Четверте засідання відбулось онлайн. Розглянули питання онлайн-інструментів для створення відео та скринкастів, що таке веб-квест та MOBILE LEARNING.

Згідно плану роботи було проведено усі засідання.   Методична робота була спрямована на безперервне підвищення кваліфікації педагогічних кадрів, удосконалення майстерності вчителів, надання практичної допомоги педпрацівникам у розвитку творчої майстерності і активізації їх творчого потенціалу. Вчителі постійно демонструють використання у своїй роботі навичок володіння ІКТ: власних електронних продуктів – досвіду роботи, розробок уроків, демонстраційного матеріалу, використання готової електронної продукції в навчально-виховному процесі.

Члени МО вчителів початкових класів в самоосвітній діяльності беруть активну участь в онлайн-конференціях, вебінарах, тренінгах, де розглядались важливі питання реформування освіти, розбудовування Нової укранської школи тощо.

Як і раніше, перед вчителями початкових класів стоять завдання: бути готовими за будь яких умов орієнтувати кожен навчальний предмет на пошук свого місця у розвитку особистості молодшого школяра, формування у нього провідної навчальної діяльності, вміння і бажання вчитися, щоб кожен зміг без перешкод продовжити свою освіту в основній школі та адаптуватися у житті.

В цілому робота методичного об'єднання вчителів початкових класів за рік може бути визнана задовільною. Рівень кваліфікації педагогів МО відповідає пред'явленим вимогам і підвищується з кожним роком.

Завдання методичного об’єднання

вчителів початкових класів на 2022-2023 н.р. :

1. Активізувати роботу педагогів, щодо поширення власного педагогічного досвіду.

2. Продовжувати впровадження особистісно-орієнтованого та діяльнісного підходів, сучасні інноваційні педагогічні технології, інформаційно-комунікативні засоби навчання в освітній процес.

3. Сприяти створенню гуманного соціокультурного середовища для самовираження, самоактуалізації, самоствердження та самореалізації кожного вчителя, його повноцінного професійного розвитку й особистісного самостановлення.

4. Забезпечувати соціально-психологічну підтримку батьків та учнів у військовий час, здійснювати контроль за дотриманням помірного навантаження та допомоги батьків в процесі навчання онлайн.

Завдання членам методичної комісії:

· систематично опрацьовувати документи щодо організації навчання в НУШ, працювати над вдосконаленням методичної роботи з питань підвищення професійної майстерності;

· удосконалювати прийоми і методи дистанційного навчання, дбати про оформлення освітнього середовища;

· опрацьовувати нові документи, методичні рекомендації у військовий період, слідкувати за новинками методичної літератури, впроваджувати їх в освітній процес.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора