A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад "Чуднівський ліцей" Чуднівської міської ради Житомирської області

… Про «Молодь дебатує» зі слів тренерки дебатів (педагога-організатора КЗ «Чуднівський ліцей») Таміли Мастюк

Дата: 11.02.2020 12:51
Кількість переглядів: 274

«Так називається німецько-український проєкт, який реалізується в Україні з 2016 року. Тренеркою дебатів у німецькому форматі німецько-українського проєкту я стала у 2018 році, пройшовши анкетування і відбір із поданих на офіційний сайт анкет-заяв. Дізналась про  проєкт «Молодь дебатує» (Критичне мислення для розбудови демократії)  із соціальних мереж. Після відбору була запрошена на навчальні тренінги у 2018 та 2019 роках у Чернігові та Тернополі, а також на семінар  2018 у Харкові. На тренінгах і семінарах здобула знання, уміння і навички дебатування та   методики навчання дебатувати у німецькому форматі.  Тренерам дебатів  німецькою стороною були надані підручники «Навчаємось дебатувати» та «Навчаємо дебатувати», що дало велику допомогу у навчанні дебатування і вчителю, і учням.

    Методика дебатів дає учасникам важливі для демократичного суспільства інструменти:

  • вміння формувати, формулювати та відстоювати свою думку;
  • опановувати інформацію, аналізувати її;
  • добирати аргументи;
  • прислухатись до опонента;
  • поважати інші точки зору;
  • критично мислити.

 Кожному дебатанту допомагає розвинути навички:

  • пошуку інформації;
  • вміння оцінювати проблему з різних точок зору;
  • сміливості та наполегливості у відстоюванні своєї позиції;
  • звичку враховувати аргументи різних сторін при прийнятті рішень;
  • вміння слухати, чути та поважати думки інших;
  • впевненість під час публічного виступу;
  • розширення світогляду, можливість подорожувати, нових друзів.

Пройшовши навчання, я отримала навички, уміння і величезне бажання набрати групу дітей (12 -16), щоб почати навчатись дебатувати. Мені це вдалось, але спершу це була менша група із учнів 10 -11 класів, потім приєднались діти із 8 та 9 класів. Зрозуміло, що весь учнівський склад ліцею працювати в цьому напрямку не буде, бо це не урок, заняття проводяться в післяурочний час, але бажаючим дітям не відмовляю ніколи. Організовують роботу німецько-українського проєкту «Молодь дебатує» в Україні Віола фон Крамон, депутатка Європейського парламенту, заступниця голови делегації ЄС – Україна, голова громадської організації  “Internationales Haus Sonnenberg” , Німеччина та Ольга Пішель – керівниця проєкту «Молодь дебатує» в україномовному форматі, м.Берлін Німеччина.

Фінансується проєкт Міністерством закордонних справ Німеччини та благодійними організаціями і фондами: “Haus Sonnenberg”, Фонд Конрада Аденауера, Фонд Генріха Бьоля та ін.. Щороку у листопаді-грудні організовуються міжрегіональні дебатні турніри, куди запрошуються по 4 учні-дебатанти із одного закладу освіти,що є учасниками проекту із декількох областей України, які складають найближчий  територіальний регіон (4 – 5 обл.). Проводиться 4 гри де обираються переможці для участі у Всеукраїнському півфіналі та фіналі гри. В ході таких відборів до півфіналу входить 16 гравців, це дуже небагато, враховуючи що у проект залучено 52 тренери та 52 школи-партнери. І, як правило, на початку лютого організовується проведення півфіналу та фіналу дебатного турніру. Зазвичай ця подія проводиться у Харкові, куди запрошують, окрім півфіналістів, 2 – 3 найактивніших учасників-дебатерів, що якось проявили себе в міжрегіональних дебатних турнірах.

             7 – 8 лютого 2020року відбувся фінал Всеукраїнського дебатного турніру проєкту «Молодь дебатує» у м. Харкові на базі Юридичного університету ім. Ярослава Мудрого. Вся програма турніру проходила в Інституті прокуратури університету. Це була надзвичайно цікава подія, мегацікаві дебати на політичні теми, які викликають жвавий інтерес у сучасному світі. Тема півфіналу: «Чи варто запровадити в Україні проєкт екологічно чистого міста на державному рівні?». Дебатантами було приведено багато цікавих аргументів як «за» так і «проти» такого проєкту, позиції були науково і економічно обґрунтовані, а дебати насичені і цікаві. Тема фіналу звучала так: «Чи варто виділити частину місць у Верховній Раді України представникам неурядових громадських організацій (НГО)?» також було розглянуто  багато цікавих пропозицій, які варто було б запровадити в роботі депутатів різних рівнів, в тому числі і у Верховній раді. Переможцем став учень із Запоріжжя Козлов  Богдан, який дійсно був активним і  переконливим у своїй позиції  «Contra 2».

   Яскравим було представництво почесних гостей: доктор Штефан Кайль – генеральний консул ФРН, Олександр Ярема – заступник Міністра молоді і спорту України, Тетяна Гавриш—кандидат юридичних наук, Почесна консулка ФРН, Юрій Барабаш – доктор юридичних наук, професор, проректор з навчальної роботи Національного юридичного університету ім.. Ярослава Мудрого і, звичайно ж, Віола фон Крамон, депутатка Європарламенту. Варто зазначити, що проєкт в Україні працює за підтримки МОНУ та партнером є Смарт освіта в Україні. Суддівство здійснювали: Наталія Кідалова – тренерка дебатів, переможниця конкурсу Global Teacher Prize Ukraine- 2019 м. Мелітополь, Яна Григанська – тренерка, експертка програми «Yugend debattiert»,українська переможниця проєкту 2006 року у німецькомовному форматі,м. Франкфурт, Єлизавета Євстаф’єва – дебатна експертка м. Бердянськ, Віталіна Ніжинська та Максим Чеботарьов – переможці дебатів у 2015 та 2017рр. У п’ятницю, 07.02.2020 було цікаво організоване дозвілля: спільна вечеря-спілкування у VIP-залі стадіону «Металіст» та заняття з тренерами Української Академії Лідерства, які подарували підліткам дві години цікавих ігор-тренінгів в програмі Go together ( кер. Дмитро Собчук).

На жаль, ми не потрапили до півфіналу, але набули досвіду, нових знайомств, вражень, позитивного спілкування і з нетерпінням чекатимемо і готуватимемось до наступного змагання, де дуже хочемо виграти місце до півфіналу.»

                                                                                 

 Т.П.Мастюк, тренерка дебатів у німецькому форматі,

педагог-організатор

КЗ «Чуднівський ліцей»



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора